Правилно ли се развива детето

ПРАВИЛНО ЛИ СЕ РАЗВИВА ДЕТОТО?
Една от най големите драми на почти всички всяка млада майка е дали детето й се развива нормално. Не трябва ли на неговата възраст да умее еди какво си – това е може би сред най-често задаваните въпроси. Повечето мами все изграждат трагични картини в съзнанието с, в които детето не е представено в най-добрата си светлина. Вероятно, защото подсъзнателно желаят детето им да покаже едва ли не изключителни умения, далеч преди нормалната за тези неща възраст. За да успокоят родителите италиански психолози изготвиха малък наръчник, в който систематизираха уменията, които трябва да овладее детето до определена възраст. В техният списък попадат само малчугани до 5 години. Вероятно, защото след тази възраст родителите се успокояват, особено като видят, че детето се развива съвсем нормално. Списъкът на уменията които според италианците трябва да имат синът или щерката на определена възраст. Те са разделени на няколко групи, според вида.
Първа група се отнася до облеклото. На 5 г. детето вече трябва да може да се облича и съблича. Трябва да може да подрежда дрехите си на определено място. Друго важно качество – да умее да закопчава правилно копчетата. Това обаче не важи за връзките на обувките. Това е умение, което ще развие едва 2 години по-късно.
Във втората група влизат всички действия, свързани с личната хигиена. На първо място това е самостоятелното миене на зъбите и ръцете. Много важно е детето да свикне мие ръцете си без покана всеки път, когато е било навън или пък си е играло с домашния любимец. За самостоятелно къпане обаче е все още рано.
Третата група касае артистичните заложби. На 5 г. вече може да се ориентирате дали детето ви има някакви влечения към дадено изкуство. Това съвсем не означава, че ако сега то не се интересува от рисуване, същото ще мажи и след 2-3 год. Но на 5 г. доста деца започват да проявяват определено любопитство към рисуването и балета. И искат да се занимават с нещо такова. В никакъв случай не спирайте ентусиазма им, дори от това нищо да не излезе в крайна сметка. Дори е желателно сами да провокирате хлапето, за да видите кое ще му се стори най-занимателно.
Четвъртата група е условно наречена „в помощ на мама“. На 5 г. детето вече трябва да може да пренася чаши с вода без да излива половината съдържание. Също така трябва да може да носи чанта с нещо леко при пазаруването. Петата група е тази за безопасността. На тази възраст хлапето е длъжно да знае името и адреса си, както и телефонният си номер.