На прага на детската градина

Може ли раздялата с мама да мине без сълзи?

 

Предстои малчуганът да тръгне на детска градина, а майката е тревожна. Дали детето ще приеме раздялата, ще плаче ли, колко дълго ще плаче …

Нейната несигурност и страхове винаги се пренасят и върху хлапето. Било, защото тя обсъжда темата с таткото, с роднини, или защото без да иска издава безпокойството си – с поведението, с прекалената си загриженост, с вглеждане в детайлите на подготовката.

Психолози твърдят, че 85 на сто от посланията на майката към детето идват по невербален път – то „разгадава“ настроенията, усеща и страховете ѝ. Така, без да иска, тя му внушава несигурност.

Затова съветите на психолозите са насочени първо към майката – как да го подготви и какво да му разкаже за детската градина.

Ето 5 важни първоначални стъпки:

1. Леки промени в дневния режим

Поне месец преди планираната дата, детето е редно да си ляга на време, за да може сутрин да се буди в часа, в който ще тръгва за детската. Оттук нататък часовете за хранене и следобеден сън, също трябва да са съобразени с режима в градината – така се градят навици и самостоятелност, която ще е необходима в новата обстановка, съветват психолози.

2. Четете книжки

Има много книжки, които разказват за живота в детската градина. Например: „Ани отива на детска градина“„Горската детска градина“, в които освен подробен разказ за живота в колектива, има и чудесни илюстрации.

3. Театър с кукли и играчки


Разиграйте сценарий с любимите играчки на детето. Изберете например плюшеното кученце, „вържете“ му нашийник и тръгнете заедно към „неговата детска градина“, за да се запознаете с обстановката и режима.
Вървете точно по пътя (по който и с детето ще вървите след месец-два), като обяснявате от къде минавате, за да стигнете най-бързо или по кои улици и алеи е най-приятно. Разказът трябва да е подробен: „Ето, сега минаваме край магазина за плодове, след това е аптеката, пресичаме улицата…“

Разкажете на детето какви игри ще играят кученцата в детската градина (по сценарий вие сте още в „кучешката“ детска градина), какви песни ще учат, как ще рисуват и подскачат заедно с другите на двора…
Кажете му, че докато животните играят, мама ще е на работа, след това на пазар. И, когато свърши, ще дойде да вземе кученцето и заедно ще се приберат у дома.

Хлапето няма представа за време. И този разказ ще му помогне да изгради представа не само за всекидневието в детската градина, но и колко време ще прекара отделено от майка си.
Колкото тя е по-точна и по-конкретна, толкова по-лесно детето ще приеме обясненията. И ще е по-спокойно. Особено, когато се увери, че програмата се движи по план.

4. Мама много те обича

Снимка: Guliver / iStock​

Един от най-големите страхове на детето е, че майка му ще забрави или ще пропусне да го вземе от градината. Затова е важно много пъти да чуе разказа за режима, последователността, с която ще се случват нещата. И, между другото, тя винаги трябва да го уверява, че този план се следва и то стриктно, че мама го обича много и никога не би го забравила в детската градина.

5. Моментът на раздялата

Когато майката пусне ръката на хлапето и пробва да се отдалечи, моментът е кризисен. Детето писва. Това невинаги се случва още в първия ден. Много по-вероятно е да е на втория-третия, когато то вече е наясно, че раздялата ще продължи по-дълго.
В този момент е особено важно майката да устои.
Целувка, прегръдка и да тръгне, без да се обръща, без да наднича през вратата или зад оградата.

Естествено, всяко детенце е различно и различно приема раздялата. Нормално е то да е неспокойно и месец-два, след като тръгне на градина, да плаче.
Адаптацията зависи от характера, от възрастта му, както и от редица фактори.

Ако обаче след този встъпителен период родителите усетят, че то е по-тревожно, ако плаче продължително и не може да се успокои, ако се буди през нощта и разказва, че има кошмари или започне да се напишква, е добре да се потърси помощ от психолог.

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.