Как да помогна на моето дете да се подготви за детската градина?

Как да подготвим детето за детска градина

“Природата никога не действа прибързано. За да израстне маслиновото дърво – царят на дърветата, са нужни сто години. Лукът пораства за девет седмици.

Ог Мандино

Как да помогна на моето дете да се подготви за детската градина?

Преди всичко, помогнете на вашето дете да развива своята самостоятелност.

Научете го на някои основни умения за самообслужване: да се облича само, да се закопчава, да си завързва връзките на обувките. Ако все още му е трудно, помислете за тениски, обувки с лепенки вместо връзки и т.н. Поощрявайте го да се храни само, да сяда на масата с измити ръце, да се храни бавно и чисто и да не говори с пълна уста. Научете го да се грижи за личната си хигиена, както и самостоятелно да ползва тоалетната. След 3-годишна възраст е добре да използвате  детска седалка за тоалетна чиния, а не гърне.

Обогатете общите му познания: научете го да разпознава частите на тялото, цветовете и формите, обектите и тяхната употреба, звуците в заобикалящата го среда (лаенето на куче, клаксона на колата) и т.н. Обяснете му пространствените отношения: ляво-дясно, вътре-вън, горе-долу, отпред-отзад, около, над, между и т.н. Кажете му числата от 1 до 10, помогнете му да си изгради представа за количествата – 1 ябълка, 2 круши. Разкажете му за парите – левове, стотинки; за вашите професии. Окуражавайте го  да ви задава въпроси. Добре е то да знае трите си имена, адреса и телефонния си номер.

Насърчете вашето дете да общува с околните: да бъде вежливо и да спазва определени правила на поведение, да участва в игри по роли, да си събира и подрежда играчките. Научете го да изслушва внимателно другите, когато говорят. А и вие не забравяйте да го изслушвате. Нека то да свикне да изпълнява лесни домакински задължения и да пази личните си вещи. Дайте му възможност да прекарва известно време без вас сред други хора (роднини, възрастни приятели и т.н.), за да се адаптира по-лесно в детската градина. Поощрявайте приятелството му с други деца – от квартала, на приятелски семейства и т.н. Научете го да се справя с малките разочарования.

Помогнете на детето да натрупа впечатления за заобикалящия го свят: посетете зоологическата градина и му разказвайте за животните. Отидете на плажа, плувайте и събирайте мидички. Организирайте пикник в планината, събирайте шишарки, жълъди и листа. Направете  си хербариум. Правете заедно разни неща вкъщи – разтребвайте, печете сладкиши и т.н. Осигурете много хартия (гърбовете на ненужни документи вършат идеална работа), цветни моливи, пастели, така че детето ви да може да “пише” и да къса. Научете го да рисува прости фигури. Разказвайте му приказки, заведете го на куклен театър и на цирк. Подберете някои интересни предавания по телевизията, които то да гледа. Запознайте го с компютъра, купете му някои подходящи за неговата възраст програми и игри. Но не го оставяйте да стои пред телевизора или пред компютъра с часове. Специалистите препоръчват дневното “екранно време” – общото време, прекарано пред телевизор и компютър – да не надвишава 1-2 часа.

Развивайте езика на детето: четете му книжки и разговаряйте с него всеки ден. Покажете му колко важни са писането и четенето. Ако е подходящо, казвайте му какво четете или пишете вие в момента. Окуражавайте го да говори с цели изречения и да се изразява ясно, да ви разказва за преживяванията си, да обсъжда с вас чути или видени по телевизията истории. Учете го на песнички и стихотворения. Запознайте го с някои букви от азбуката, научете го да си пише името и да го разпознава, когато е написано.

Научете вашето дете да спазва някои важни правила за безопасност: за да го предпазите от опасностите, които го “дебнат” в съвременния дом – електрическите контакти и уреди, острите предмети и т.н., добре е да му покажете тяхното действие и какво може да се случи с тях. Учете го на основните правила за безопасност на улицата още докато е малко и вие го водите за ръка.

Подкрепяйте нуждата на детето от движения: поощрявайте го да ходи, да тича, да скача, да се катери и т.н. Научете го да хваща голяма тупкаща топка, да подскача няколко пъти едно след друго на два крака, да тича и да спира по сигнал и т.н. Правете  редовно разходки на чист въздух.

Ако сте поставили основата на тези умения, ако вашето дете може да внимава активно 15-20 минути и да изпълнява кратки напътствия, можете спокойно да го запишете на детска градина. Това са умения, които се изграждат през цялата предучилищна възраст и изискват търпение и постоянство от страна на родители и възпитатели, но е много важно основата им да бъде поставена още преди постъпването в детската градина.

Мога ли да помогна на детето да се адаптира по-лесно в детската градина?

Малко преди да тръгна на детска градина, баща ми ме водеше там всяка неделя, когато двора беше пуст и децата бяха вкъщи при родителите си. Още си спомням колко ми беше любопитно и с какъв интерес надничах през прозорците на заключената детска градина. През процепите на пердетата се виждаха занималните, детските столчета, куклите и всичките играчки. О, как исках да вляза и да си поиграя с тях!

Но за мен все още беше достъпен само дворът. Най-любимото ми нещо в него беше една светлосиня пластмасова пързалка, по която се пусках многократно, докато баща ми ме чакаше търпеливо и ме наблюдаваше. Още я виждам, като затворя очи.

Родителите ми ми бяха казали, че и аз ще ходя там, ще се запозная с много деца и ще науча нови неща. Бяха ме запознали и с жената, която щеше да бъде едната от учителките ми. Освен това, момчето на съседите, Стефчо, вече ходеше там, беше с 1 година по-голямо и нямаше да е в моята група, но щяхме да се виждаме на двора и родителите ни щяха да ни водят заедно сутрин.

Вече нямах търпение да тръгна на градина! Татко ми беше показал на календара датата, на която това щеше да стане и броях с нетърпение дните, които оставаха. Когато заветният ден дойде, аз не отивах на непознато място. Моята учителка ме посрещна усмихната, в градината миришеше на цветя, а аз бях облечена с моята любима синя рокля. Е, после не всичко беше така, както очаквах, но ми харесваше и обичах да ходя там.

 Сега синът ми е на една година. Когато дойде време за градина, ще последвам примера на баща си. Сигурна съм, че това ще помогне на моето малко момченце да хареса детската градина и да се адаптира по-бързо.

Маги

Ето някои неща, които можете да направите, преди да дойде първият ден на вашето дете в детската градина:

1.  Говорете на вашето дете за детската градина, разкажете му как изглежда и му обяснете какво ще прави там. Можете да му кажете например следното:

“Ти си вече достатъчно голям/голяма, за да можеш да ходиш на детска градина. Там има много деца като тебе, разделени в различни групи. Всяка група си има собствени помещения, в които играе, занимава се и се храни, както и спалня, в която всички деца спят следобеден сън. Децата от групата си имат две учителки, които се грижат за тях, учат ги, играят с тях и им показват различни интересни неща. Когато отидеш на градина, ще си имаш и свое шкафче, в което ще си  поставяш дрешките, обувките, чантата, някои играчки и други неща. Там ще се запознаеш с много деца на твоята възраст, ще имаш с кого да си играеш и може би ще се сприятелиш с някои от тях.”

Не казвайте: “За съжаление ние с тати нямаме време и ти ще трябва да ходиш на детска градина”. Ако детето е чуло лоши неща за градината от свои приятелчета, отделете време, за да си поговорите и да успокоите страховете му. Говорете на детето с положително отношение и спокоен, тих глас. Това ще му помогне да разбере, че то ще ходи на хубаво място.

2. Отделете време и разгледайте заедно с детето календара (добре би било той да е с картинки и големи цифри). Обяснете му, че то ще ходи на градина 5 дни в седмицата, а в събота и неделя ще бъдете отново заедно. Разкажете му какво ще правите вие през вашите 5 работни дни. Това ще му даде самочувствие, че е вече голямо и си има своя “работа”.

3. Разкажете на детето за графика, който му предстои да изпълнява, щом тръгне на детска градина: ставане рано, миене на зъбите, обличане и приготвяне на чантата, отиване до градината, сутрешна гимнастика, закуска с групата, занимания и игри, обяд, следобен сън, занимания, следобедна закуска, игри, прибиране вкъщи. Така то ще има ясна представа какво му предстои да върши.

4. Заведете детето на кратко посещение в детската градина, за да може то да види къде децата играят, хранят се, спят, да се запознае с обстановката, докато вие сте с него. Запознайте го с неговата бъдеща учителка. Поканете я да ви посети вкъщи, за да можете и вие, и детето да я опознаете по-добре, както и тя – вас. Поканете и някое дете, което е в същата група с вашето, за да си поиграят заедно – добре е детето ви да има поне един “приятел” в първия си ден в детската градина.

5. Информирайте се. Научете повече за режима и програмата в детската градина, за изискванията на учителките, за останалите деца в групата и техните родители. Запознайте се с някои от тях и поддържайте връзка – така ще можете да обсъждате много неща. Четете книги и статии за развитието на детето в предучилищна възраст. Колкото по-добре сте информирани, толкова по-голяма подкрепа ще можете да дадете на своето дете.

6. През първите няколко месеца на вашето дете в детската градина не спирайте да се интересувате от емоциите и преживяванията му там. Когато отивате вечер да го прибирате, отделяйте по 5 минути, за да поговорите с учителката как е минал денят му, какви са нейните впечатления, забелязала ли е нещо нередно, как се е държало детето, какви са нейните препоръки. Не бързайте да облечете и обуете детето и да забързате за вкъщи. Тези 5 минути са много важни. Отделяйте ги винаги, когато можете и когато учителката има възможност да ви обърне специално внимание. Не чакайте възникването на проблем, за да го направите. Така детските учителки ще знаят, че вие обръщате голямо внимание на тяхната работа и на постиженията на детето и ще бъдат още по-старателни и внимателни. Когато сте доволни или не от работата им, не се колебайте да им го кажете! Нито пък ако нещо ви безпокои. Така ще си изградите традиции на съвместна работа и за в бъдеще.

7. По пътя за вкъщи, попитайте детето как е минал денят му и го изслушайте внимателно. НАИСТИНА ГО СЛУШАЙТЕ. То има много да ви разказва. Независимо колко тежък е бил денят ви в работата, колко сте изморени, как ви е изнервило уличното задръстване, колко важни задачи има да свършите, колко сметки имате да плащате, колко много неща са в главата ви, изслушайте детето внимателно. Само така можете да разберете неговите чувства и преживявания. То ви разкрива на драго сърце своя детски свят, пуска ви охотно в него и търси вашето партньорство. Не го разочаровайте. Има моменти, в които можете да си позволите да го слушате и бегло, като само отговаряте с “Хм”, “Да.”, “Колко хубаво!”, но времето, в което се прибирате заедно след детската градина определено не е един от тях.

За да бъде щастливо детето в детската градина, то трябва да бъде щастливо и вкъщи – да получава много любов, подкрепа, внимание и разбиране от своите родители.

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.